Intervjuar mina karaktärer

För att kunna förstå mina nya karaktärer och veta vem de är så behöver jag intervjua dem ordentligt. Dels notera deras yttre, men också familjeförhålllanden, vad de gillar/ogillar, hemligheter, drivkrafter, konflikter och mål osv. Det är faktiskt riktigt roligt att ta reda på vilka de är innan jag startar med själva skrivandet. Jag är egentligen så sugen på att sätta igång och knattra på tangenterna och se vad som kommer hända mellan mina karaktärer, men om det ska bli lättare för mig att skriva sedan så måste jag ta itu med planeringen först. Intervjua karaktärerna, strukturera upp handlingen, göra en stamtavla osv.
 
Vad tycker ni är viktigt att ta reda på när ni "intervjuar" era karaktärer? 

Väck mig när det är över av Anne-Lie Högberg

Väck mig när det är över
 
Jag har just läst klart Anne-Lie Högbergs fristående uppföljare Väck mig när det är över. Jag var väldigt förtjust i hennes första bok, Det kommer aldrig mer vara du, så jag såg verkligen fram emot den här boken. Återigen har Anne-Lie skrivit en bladvändare, och jag läste ut den på lite drygt en dag.
 
Handling (kopierad från adlibris.se):
Inte får man cancer på julafton? 

Tidigt på julaftonsmorgonen tassar Agnes upp och duschar. Hon njuter av att vara uppe helt själv innan alla i den stora familjen vaknar. När hon känner knutan i bröstet slår hon bort de skrämmande tankarna på att det skulle kunna vara cancer och säger inget till sin man Tobias. Hon har fullt upp med att hantera konflikterna mellan tonåringarna i den nybildade familjen som tar all hennes energi. Till råga på allt så rasar visionen om en perfekt jul när hon inser att hennes syster Cissi bär på en fruktansvärd hemlighet. 

När motgångarna hopar sig måste Agnes hålla hårt i det hon tror på. Denna gång är det full storm och döden flåsar henne i nacken. Allt ställs på sin spets och stora bekymmer blir små när hennes livs största kamp måste övervinnas. Hon måste överleva.

Väck mig när det är över är en fängslande roman om moderskap, systerskap och döttrar och om när livet inte blir som man hade tänkt sig. Full av igenkänning, mod och insikt. Men det är också en roman om sjukdom, ovisshet och rädsla, och om att våga vara ärlig. En känslosam historia om när rädslan och orättvisorna drabbar Agnes och hennes familj, och om livets bakslag. 
 
Mitt omdöme:
Som sagt, återigen en fantastisk bok av Anne-Lie! Hon kan verkligen konsten att skriva om vardagliga saker så de blir intressanta, hon kan också konsten att ta upp svåra ämnen som cancer och känslorna kring styvbarn på ett naket och gripande sätt. Hela boken är gripande, från första meningen till den sista. Jag sögs in i den och den lever med mig ännu, precis som en bra bok ska göra. Jag gillade kapiteluppdelningen med omväxlande Agnes och Cissi (systern) som få berätta sin del, vilket gör att man får en bra bild av hur de båda tänker och känner och varför de reagerar som de gör. Språket är lättillgängligt med ett bra flyt, och storyn är kryddad med detaljer om hur det är att leva med cancer vilket gör att den är trovärdig och levande.
 
En briljant skriven bok som bör läsas med en packe näsdukar.
 
Betyg:
5 av 5
 

Min romancenovell är klar!

Jag fick till det till slut! Över en gofika med rabarberpaj och kaffe så satt jag och läste igenom det jag skrivit, och då kom jag på hur jag skulle lösa allt med novellen. Efter diverse omskrivningar så landade jag till slut på 11 814 tecken. Jösses vad jag slet för att få ner det till under 12 000 tecken. Omskrivningar, omskrivningar, omskrivningar, radera och skriva om igen. Men till slut så! En kärleksnovell på under 12 000 tecken har landat. 

 
Nu har jag ett par dagar på mig att låta det vila innan jag läser igenom för sista gången och skickar in. Känner mig oerhört stolt.