Den viktiga början i manuset

 Vi vet ju alla hur viktigt det är med början i en bok. Det är den som sätter tonen, det är den som avgör om du vill läsa vidare eller om du lägger den åt sidan. När man läser på förlagens information och tips om hur de vill ha manusen, så står det ofta att de vill att man ska lägga krutet på de tio första sidorna för att fånga läsarna. Där jobbar jag på just nu. Jag fick respons från lektören på manuset för ett par år sedan, och hon tyckte att jag hade en bra ingång i manuset där man kastas rakt in i handlingen. Men jag vill förbättra det ännu mer, och spetsa till det lite till mellan min hjältinna och min hjälte (samt min antagonist). Det pysslar jag med just nu.

Vad har ni skrivit idag?

 Bilder tagna i augusti ute vid Björkvik, längst ut på ön, bara ett par km från där vi bor. Så vackert.
1 Helena Dahlberg:

skriven

Ja alltså början, ändrade den in absurdum innan jag skulle skicka in manuset tidigare i oktober... Tror det är bra att fila till den det sista man gör, annars är nog risken att man aldrig kommer vidare. Finns ingen ände på hur mycket början går att pilla med... Har funderat en hel del på det där med lektör och det verkar så svårt att göra något med det sedan. Som jag uppfattat det så analyserar de det befintliga utan att göra in egna idéer och förslag på hur det kan lösas. Känns bara så svårt att kunna jobba vidare utifrån sådan feed back. Hur var det med din lektör och hur har det gått att jobba vidare utifrån dennes synpunkter? Vore intressant att höra!!

Svar: Jag är nog mer så att jag vill ha en bra början så jag själv får en bra start in i manuset. Jag behöver ha en bra känsla varje gång jag öppnar dokumentet och ser de första meningarna för att kunna gå vidare.
Jag anlitade Jenny Bäfving och hon gav mig många tips på hur jag kan förbättra mitt manus utan att egentligen ge konkreta förslag. Jag tyckte det var oerhört bra att få någon annan som läste igenom och gav feedback som jag kunde arbeta vidare med. Väl investerade kronor, verkligen. Tror det är olika från lektör till lektör hur mycket de gör med manuset och hur mycket tips och råd de ger. Men jag tyckte i alla fall att det gav mig jättemycket.
Nina

2 EVELINA:

skriven

Håller med, de är jätteviktiga! Själv väljer jag ut de böcker jag läser genom att skumma igenom första sidan i bokhandeln och väcks inte intresset redan där så brukar jag inte köpa den, oberoende hur spännande baksidestexten låter ...
Bra att du har fått respons av en lektör, du kommer säkert att få till de första sidorna precis som du vill ha dem! Det kommer att bli bra!

Svar: Ja, precis! Jag brukar också läsa första sidan för att se om jag fångas (om det är en bok jag är osäker på eller bara nyfiken på).
Tack för dina snälla ord, det hoppas jag med! :)
Nina

3 Annika:

skriven

Blir aldrig nöjd med mina första sidor, och brukar skriva om dem flera gånger efter det att råmanuset är färdigt. Dels ska man komma in rätt i boken, sätta ton, stämning och hp, och så brukar jag vilja att början ska spegla slutet på nåt sätt (och det är svårt!).
Skönt att lektören gillade din början, då har du lyckats :)
Toppenfina bilder, jätteroligt att se hur du har det ute i skärgården!

Svar: Tack, snälla du. Ja, det är så makalöst vackert här ute och miljön är så inspirerande att promenera omkring i.
Jag vet inte hur många gånger jag skrivit om början i det här manuset egentligen, men det bara måste bli perfekt så förlaget känner att det är bra och att de vill satsa på det (och mig). ;) Det är verkligen svårt...
Nina

4 Marie: Mitt skrivliv:

skriven

Vilka fina bilder!
Och vad kul att lektören gillade början, du är något riktigt bra på spåren med andra ord.
Jag har testläst i dag, så inget eget skriv :)

Svar: Tack, vad snällt! Ja, jag hoppas verkligen det.Vad spännande det låter med testläsning! :D
Nina

5 Helena Dahlberg:

skriven

Tack för tips, ska lägga henne på minnet om det blir aktuellt för min del!

Svar: Varsågod. :)
Nina

6 Helena Dahlberg:

skriven

Å nu kommer jag också börja bläddra igenom första sidorna innan jag slår till på en bok säkert. Har inte tänkt på att folk kanske gör så ens. Själv läser jag baksidestexten och sista sidan eller bläddrar lite i slutet, helt orationellt men blir som en besatthet att läsa sista sidan fast jag vet att jag verkligen inte borde... Som tur var har jag sjukt dåligt minne så brukar inte bli någon spoiler ändå för min del...

Svar: Haha. Jag har också en grej att jag måste läsa sista sidan, någonstans halvvägs in i boken när jag fått en bild av personerna, handlingen och platserna. Jag gör en grej av att ta reda på om boken slutar som jag tänkt mig. :D Nu läser jag inte sista sidan i alla böcker jag läser, men ofta i alla fall...
Nina

7 Elisabet Nielsen:

skriven

Jag skriver om hela början till min bok eftersom den ursprungliga var avsedd för ett annat slags berättelse än den utvecklade sig till längs vägen. Trots lappande och lagande och filande och justerande slutade det med att jag hade ett slags tågurspårning någonstans mitt i texten, utan att riktigt kunna se var felet låg. Nu skriver jag om från början - med sikte på det nya slutet - och skall skriva mig rakt igenom hela manuset.

I helgen blev det inte så mycket skrivet, däremot ägnade jag en hel del åt dokumentstruktur genom att uppdatera och bygga ut och om mina små statusrapporter i slutet av varje kapitel. Tror jag känner mig rätt nöjd med det nu, jag har någonting stabilt som håller att arbeta vidare med.

Svar: Ibland blir det ju så att man måste resignera och bara skriva om då man inser att det inte håller någonstans. Nu blir jag nyfiken, vad är det för statusrapporter du skriver i slutet av kapitlen? Är det något enbart för dina ögon som du sedan tar bort, eller är det något som ligger kvar i manuset?
Nina

Kommentera här: